تاثیر مثبت فعالیتهای فیزیکی بر سلامتی کلی بدن حقیقتی شناخته شده است. ولی آیا میدانستید که ورزش کردن تاثیر بسزایی در خوابی بهتر دارد؟ کودکان و بزرگسالان، بعد از یک فعالیت روزانۀ شدید، در پایان روز احساس خستگی بیشتری میکنند و نسبت به افرادی که فعالیتی عادی داشتهاند سریعتر و به خوابی عمیقتر فرو میروند. همچنین، ورزش کردن، با کمک به تنظیم وهله های مختلف خواب و مدت زمان آنها، روشی مناسب برای بهبود کیفیت خواب شمرده میشود. افزایش در مدت زمان خواب و جبران آن باعث ترمیم و بازسازی کامل عضلانی و سلولهای مغزی میشود.
فعالیت روزانه و خواب:
براساس تحقیق انجام شده بر دو گروه از افراد با فعالیت فیزیکی و بدون فعالیت فیزیکی در سال ۲۰۱۴، نتایج جالبی بهدست آمد. این تحقیق نشان داد افرادی که در طی روز فعالیت فیزیکی مناسبی داشتهاند در پایان روز حدود نیم تا یک ساعت زودتر از افراد بدون فعالیت فیزیکی به رختخواب رفته و صبح هنگام حدود بیست دقیقه زودتر از این افراد از خواب بیدار شدهاند. نتیجه کلی این تحقیق بهبود کیفیت خواب افراد گروه اول و افزایش مدت زمان چهارده دقیقهای خواب این افراد در مقایسه با گروه دوم را نشان داد. این تحقیق نتایج دیگری همچون خواب زودهنگام، افزایش مدت زمان خواب، افزایش مدت زمان خواب عمیقتر و کاهش بیداریهای مکرر شبانه را نشان داد.
داشتن یک برنامۀ تمرینی مناسب امری مهم برای بهبود کیفیت خواب شمرده می شود. دویدن یا انجام یک رشتۀ ورزشی مناسب به مدت ۳۰ دقیقه و ۳ بار در هفته، درمقایسه با انجام یک برنامۀ تمرینی به مدت یک و نیم ساعت و یکبار در هفته، تاثیر بهتر و بیشتری در بهبود کیفیت خواب شما خواهد داشت.
همچنین، برخی تمرینات تاثیر بهتری نسبت به بقیه در بهبود کیفیت خواب افراد دارند. تمرینات ورزشی استقامتی (مانند دو، پیادهروی، شنا و دوچرخهسواری) با شدت تمرینی مناسب و سرعت ثابت، مطلوبترین نوع تمرینات برای افزایش کیفیت خواب شمرده میشوند. ورزش در ساعات معینی از روز نیز بر خواب شبانه تاثیر بسزایی دارد. تمرینات ورزشی در هنگام صبح یا بعد از ظهر، نسبت به پایان روز (عصر)، تاثیر بهتری دارند. همچنین، انجام فعالیتهای ورزشی مانند ورزشهای رقابتی که باعث افزایش هورمون آدرنالین در خون میشود شرایط را برای خوابی راحت دشوارتر میسازد.
همانگونه که فعالیت فیزیکی بر بهبود کیفیت خواب تاثیرگذار است، عکس این قضیه نیز کاملا صدق میکند. عدم خواب کافی در شب میتواند باعث تحرک کمتر در هنگام تمرینات ورزشی شود.