تیپ شخصیتی خود را بشناسید

۰

هدف «نشانگر تیپ‌های شخصیتی مایرز-بریجز» یا «MBTI» قابل استفاده‌کردن تئوری‌های بیان‌شده دربارۀ شخصیت‌شناسی در علم روانشناسی است. ماهیت این تئوری بیانگر این موضوع است که نوع تیپ­ شخصیتی افراد مادرزادی ست.

ابعاد شخصیت‌شناسی:

  • برون­گرا (E) یا درون­گرا (I)
  • شمی (S) یا حسی (N)
  • احساسی (F) یا فکری (T)
  • ملاحظه­‌کننده (P) یا داوری­‌کننده (J)

اکنون به­ شرح ابعاد ذکرشده می‌­پردازیم.

برون‌گرا (E) یا درون‌گرا (I):

اگر شما از انرژی­‌تان برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده می‌کنید، اگر دایرۀ دوستان شما بزرگ‌تر از تعداد محدودی از آدم‌هاست و در کل اگر شما به «دنیای بیرون» علاقۀ بیشتری دارید، احتمالاً شما شخصی برون‌گرا هستید. اگر از انرژی‌تان برای برقرارکردن ارتباط با ایده‌ها، اعتقادها، تجربه‌ها و درکل برای زندگی در «دنیای درون» استفاده می‌کنید، احتمالاً شما شخصی درون‌گرا هستید.

 اشخاص برون­‌گرا در جمع‌ها راحت‌تر از افراد درون‌گرا صحبت می‌کنند، معمولاً گوینده‌اند تا شنونده و حرفی که احساس کنند باید گفته شود را راحت می‌زنند. نزدیک شدن به افراد برون‌گرا کار ساده‌تری است. به درون‌گرا ها اغلب صفت خجالتی اطلاق می‌­شود ولی آن‌ها لزوماً خجالتی نیستند، ولی مستعد گرفتن این صفت­ هستند. قبل از صحبت‌کردن، حرفشان را بار­ها مزه‌مزه می‌کنند. معمولاً ابراز احساسات برای افراد درون‌گرا کار ساده‌ای نیست.

شمی (N) یا حسی (S):

حسی­‌ها به اطلاعات حاصل از حواس پنج‌گانه و اطلاعات حاصل از تجربیات به یک میزان توجه می‌کنند. آن­‌ها ذهن خود­آگاه را به ذهن ناخودآگاه ترجیح می­‌دهند. افکارشان را بیشتر بر­روی اطلاعات و حقایق قابل‌اطمینان بنا می­‌کنند. حسی­‌ها غالباً بر روی ضروریات، واقعیات و به عمل درآوردن کارها تمرکز دارند. آن‌ها زندگی را به شکلی که هست قبول کرده و قصد تغییر دنیا را ندارند. حسی­‌ها دوست­‌دار منطق هستند و تمایل دارند همه‌چیز در واضح‌ترین حالت ممکن باشد.

شمی­‌ها اطلاعات را خیلی عمیق پردازش می­‌کنند، به حس ششم و ذهن ناخودآگاه اطمینان بیشتری دارند. آن‌ها به ایده­‌ها و افکار­ الهام­‌بخش علاقۀ بیشتری دارند و مایل­ هستند بر آینده تمرکز کنند. غالباً به‌دنبال کشف ناشناخته‌‌ها، بیان احتمالات و پیش‌بینی ابهامات هستند. شمی­‌ها قصد تغییر دنیا به جایی بهتر نسبت به شکل ناکامل کنونی‌اش را دارند. آن­‌ها مایل­ هستند در کارشان مهارت‌­های جدید به دست آورند.

به حسی­‌ها باید مدرک ارائه داد. آن‌ها به‌دنبال واقعیت و اهل عمل­ هستند. غالباً صریح صحبت می­کنند و به حواس مختلف توجه دارند. شمی‌­ها بیشتر به مفهوم و ایده­‌ها توجه دارند تا جزئیات وقایع. تخیل قوی دارند و رویاپردازند. آن‌ها غالباً ایده‌آل‌گرا هستند.

فکری (T) یا احساسی (F):

فکری­‌ها به‌دنبال منطق و موضوعات عقلانی هستند. بیشتر به عقل تکیه دارند تا احساس. آن‌­ها تمام تلاششان را می­‌کنند تا از احساسات­ خود در برابر دنیای بیرون محافظت کنند و مطمئن شوند که افکارشان به‌وضوح قابل‌مشاهده نیست. شعار فکری‌ها این است­: «دربرابر هر اتفاقی باید خونسرد بود.» البته که این به معنای خونسرد و خنثی بودن­ آن‌ها نیست. فکری‌ها هم معمولاً به اندازۀ احساسی­‌ها احساسات را درک می­‌کنند، اما ترجیح می­‌دهند احساسات را مغلوب ذهن و فکرشان کنند.

احساسی­‌ها قلب و احساسات­ خود را دنبال می­‌کنند و علاقه­‌ای به پنهان‌کردن آن­‌ها ندارند. از منظر فکری‌­ها، نباید از دنبال‌کردن احساسات و بروز آن به دنیای بیرون واهمه داشت. این افراد شخصیتی مهربان، حساس و بسیار احساساتی دارند. به‌دنبال همکاری هستند تا رقابت. آن‌­ها با چنگ‌و‌دندان برای اعتقادات­ خود می­‌جنگند. در همکاری­‌ها، غالباً صلاح جمع و رضایت همکاران برای آن‌ها در اولویت قرار دارد.

فکری­‌ها کمتر تحت تاثیر افراد و شرایط قرار می­‌گیرند. معمولاً درتصمیمات­ ثابت قدم هستند. برای این افراد، بروز حقیقت مهم­‌تر از مردم‌­دار بودن است. فکری‌­ها معمولاً رک حرف می‌زنند. این افراد معمولاً به‌راحتی اطمینان نمی­‌کنند. احساسی‌­ها معمولاً مردم­دار هستند و به وقت‌شناسی و مبادی‌آداب بودن شناخته می‌شوند. آن‌ها افرادی خون‌­گرم هستند و به دیگران توجه دارند.

ملاحظه‌کننده (P) یا داوری‌کننده (J) :

ملاحظه‌کننده­‌ها شخصیتی انعطاف‌پذیر دارند. برای این افراد، روتین و برنامه‌های از پیش تعیین‌شده فاقد جذابیت است. ملاحظه‌کننده‌ها خودشان را با زندگی و شرایط حاضر وفق می‌دهند. آن‌ها علاقه دارند کارها و وظایف­ به‌صورت یک بازی درآید تا برای‌شان جذابیت داشته باشد.

داوری‌کننده­‌ها برنامه‌ریزی و پیروری از قواعد را دوست دارند. زمانی­‌که کار­ها معین و از پیش­ تعیین­‌شده است، احساس بهتری دارند. آن‌­ها تا وقتی کارها را به پایان نرسانند، آرام نمی‌­گیرند. دربرابر تغییردادن برنامه­‌های قبلی مقاومت می‌­کنند. داوری‌کننده­‌ها ترجیح می‌دهند کارها را قدم‌به‌قدم انجام دهند.

برای ملاحظه‌کننده‌­ها، لذت‌بردن از کار در اولویت است. معمولاً غیرقابل‌پیش‌بینی هستند. آن‌ها علاقه‌ دارند که برنامۀ خودشان را پیش ببرند. آن­‌ها گاهی از ضرب‌المثل«هرچه پیش آید خوش آید» استفاده می‌کنند. داوری‌کننده‌­ها اول به کار و بعد به تفریح می­‌پردازند و معمولاً وظیفه‌شناس­‌تر هستند.

برای شناخت تیپ شخصیتی، باید مولفه‌های هر بعد را کنار هم قرار داد:

برای مثال، اگر شما شخصی برونگرا (E)، حسی (S)، فکری (T) و داوری‌کننده (J) باشید، تیپ شخصیتی شما (ESTJ) خواهد بود.

لازم به ذکر است که تمامی تیپ‌های شخصیتی برابر هستند و هیچ تیپی بر دیگری برتری ندارد.

۴.۲۷ میانگین امتیازدهی (۸۵% امتیاز) - ۱۱ رای
اشتراک گذاری:

درباره نویسنده/مترجم

نازنین حنیفه‌زاده

مدیر مسئول نشریۀ سیناپس و دانشجوی مقطع کارشناسی رشتۀ زیست‌شناسی در دانشگاه شهید بهشتی است.

پاسخ دهید

+ شصت سه = 68