احساس میکنید بیش از حالت عادی خسته میشوید؟ احتمالاً اختلالات هورمونی باعث بروز این مشکل شدهاند. میتوان با چندراه حل کاملاً طبیعی آن را برطرف کرد. بیایید با حقیقت روبهرو شویم. زندگی سخت است. بیشتر ما برای رفع خستگی در طول روز کارهایی میکنیم. اما اگر این خستگی از حد معمول بیشتر باشد، ممکن است برای سلامتی ما مشکلی پیشآمده باشد. بیایید یاد بگیریم چگونه با این مشکل مقابله کنیم.
کمبود آهن باعث کاهش فعالیت گلبولهای سرخشده و درنهایت به آنمی ختم میشود که یکی از نشانههای آن خستگی است. اشکال مختلفی از آنمی وجود دارد، اما وجه مشترک همۀ آنها این است که اکسیژن کمی به سلولها میرسد و فرد مدام احساس خستگی میکند. این مسئله بهخصوص در خانمها محسوستر است و معمولاً با مکملهای دارویی آهن حل میشود. با یک آزمایش خون میتوانید به کمبود آهن پی ببردید.
هایپوتیروئیدیسم یکی از عوامل مسبب خستگی است. هورمونهای تیروئیدی t3 و t4 در این شرایط کاهش مییابند و برای پی بردن به آن باید آزمایش TSH انجام شود. این همان هورمونی است که با آزاد شدن از مغز تیروئید را به فعالیت وامیدارد.
هورمونهای جنسی زنانه در خانمهایی که از خستگی مدام رنج میبرند باید مورد آزمایش قرار بگیرند. این خستگی معمولاً همراه با عادت ماهانۀ نامنظم بوده و مسبب آن بهاحتمالزیاد هایپوتیروئیدیسم است.
هورمونهای جنسی مردانه DHEA، که در خانمها نیز یافت میشوند، توسط غدد آدرنال تولید میشوند. این هورمون با هورمون استرس یعنی کورتیزول که این نیز در همان غدد تولید میشود، در تعادل قرار میگیرد و درنتیجه سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر مثبت قرار میدهند. استفاده از مکملهای آن در درمان خستگی تأثیر زیادی دارد.
هورمونهای استرس نیز در خستگی مداوم اثر میگذارند. استرس جسمی که حاصل از کار زیاد و دمای محیط و استرس روانی که حاصل از افکار استرسزا است، میتوانند به از دست رفتن انگیزه و تمرکز منجر شوند. استرس میتواند باعث مشکلات زیادی ازجمله افزایش فشارخون، تغییرات احوال روحی و حتی تغییرات قند خون شود و درنهایت به بیماری منجر شود.
قند خون پایین میتواند منجر به خستگی، گیجی و عصبانیت شود. این وضعیت میتواند برای هرکسی اتفاق بیفتد اما افراد دیابتی بیش از بقیه در معرض آن هستند. اگر هرکدام از مشکلات ذکرشده در قسمت قبل رادارید، باید از متخصصان کمک بگیرید، اما اگر فقط به کمی انرژی احتیاج دارید، پیشنهادهای زیر تغییرات بسیار بزرگی در جسم و روانتان ایجاد میکنند.
مواد غذایی
میدانیم که ویتامینها و مواد معدنی تا چه اندازه میتوانند در فعالیت مغز تأثیر مثبت داشته باشند. جدای از ویتامینهای ب و آهن که برای پیشگیری از آنمی مفید هستند، ویتامینهای آ و ث و د در کنار مواد معدنی میتوانند بسیار نشاطبخش واقع شوند.
رژیم
مصرف غذاهایی که در آنها نسبت پروتئین به کربوهیدرات عدد بزرگتری است، در مقایسه با غذاهایی که در آنها این نسبت عدد کوچکتری است، ما را به مدت طولانیتری سیر نگه میدارد. توجه به این موضوع بهخصوص برای آن دسته از افرادی مفید است که مدام با خوردن اسنکهای مختلف سعی میکنند خود را سیر نگهدارند.
مایعات
همۀ ما میدانیم میزان آبی که در طول روز مینوشیم چقدر در سلامتی ما اثر میگذارد. بهطورکلی آب کم نوشیدن سبب میشود کارایی مغز کاهش پیدا کند، سطح تمرکز پایین بیاید، و درنهایت خستگی را بیشازپیش حس کنیم.
خواب
خواب میتواند تا حد زیادی در رفع خستگی اثر بگذارد و علاوه برافزایش توانایی ما در کنترل استرس، میتواند در حد چشمگیری باعث کاهش گرسنگیهای ناگهانی شود. این گرسنگیهای ناگهانی و معمولاً کاذب در طول روز اگر کنترل نشوند میتوانند بهاضافه وزن منجر شوند.
راهبردهایی برای خواب بهتر
راهبردهای زیر که حاصل تحقیقات گستردهای هستند را امتحان کنید و ببینید آیا در بهتر شدن کیفیت خوابتان تأثیری میگذارند یا خیر.
- در طول روز خود را در معرض نور قرار دهید اما از هنگام غروب به بعد این کار را نکنید. این کار بهطور طبیعی بدنتان را تشویق میکند تا بهتدریج ملاتونین ترشح کند.
- آنچه از زود خوابیدن مهمتر است، زودتر از خواب بیدار شدن است. عادت کنید سر یک ساعت خاص از خواب بیدار شوید. بیشازحد معمول نخوابید تا برای خواب شب آمادگی کامل داشته باشید.
- در طول روز کمی ورزش کنید تا کیفیت و کمیت خوابتان افزایش پیدا کند. این کار باعث میشود صبحها سرحالتر از رخت خواب بیرون بیایید.