نگهداری گلوگیاه در محیطهای داخلی از زمانی که یونانیان باستان و رومیان تصمیم به انتقال آنها از خارج به داخل خانه گرفتند رواج یافت. سبک امروزی گاهی گیاهان مصنوعی را برای دکراسیون خانه پیشنهاد میکند، ولی حقیقت امر این است که باید به نگهداری از گلها و گیاهان طبیعی خانگی توجه بیشتری کرد. مزایایی که این کار برای ما دارد باید بیشتر به عنوان ضرورت، تا وسیلهای دکوری، مورد توجه قرار گیرد، چرا که هیچچیز جایگزین سلامتی نمی شود. در این مقاله، به چند مزیتی که انجام این کار برای ما دارد خواهیم پرداخت.
۱. کمک به تنفس بهتر
عمل دم باعث جذب اکسیژن و بازدم باعث آزادسازی گاز دی اکسید کربن میشود. گیاهان با فتوسنتز عکس این عمل را انجام می دهند. گل ها با جذب دی اکسید کربن و تولید اکسیژن در طی روز همراهان خوبی برای تنفس بهتر ما محسوب میشوند. با افزایش سطح اکسیژن در محیط، بدن ما از مقدار کافی و مناسب این گاز بهرهمند می شود. اما نکته حائز اهمییت این است که با توقف فرایند فتوسنتز در شب، اکثر گیاهان با جذب اکسیژن گاز دی اکسید کربن تولید می کنند. با این حال، گیاهانی مانند ارکیده و ساکولنت شبهنگام نیز با جذب دی اکسید کربن و تولید اکسیژن عمل فتوسنتز را انجام میدهند. نگهداری این گیاهان در اتاق خواب می تواند به اکسیژنسازی در هنگام خواب کمک نماید.
۲. پیشگیری از بیماریها
گیاهان در محیطهای خارجی با جذب آب موجود در خاک و تبخیر آن از طریق برگهای خود فرآیندی بنام تعریق را انجام میدهند. بر اساس مطالعات، این فرآیند سبب تولید ۱۰ درصد از رطوبت فضای محیط میشود. فرآیند تعریق در محیطهای بسته و خانگی نیز به وقوع پیوسته و باعث افزایش رطوبت در داخل محیط میشود. اگرچه این فرآیند در ماههای گرم و شرجی سال زیاد خوشایند به نظر نمیرسد، در ماهها و محیطهایی با آبوهوای خشک، موهبتی با ارزش بشمار میآید. براساس مطالعات پیشرفته انجام شده در دانشگاه کشاورزی نروژ، نگهداری گیاهان در محیطهای خانگی سبب کاهش بیماریهایی همچون خشکی پوست، سرماخوردگی، گلودرد و سرفههای خشک میشود. بالا بودن میزان رطوبت محیط راهی مناسب جهت کاهش ویروس آنفولانزا و جلوگیری از تکثیر آن است.
۳. گیاهان و پاکسازی هوا
بر اساس مطالعات سازمان فضایی ناسا، که مدت زمان زیادی را جهت اندازه گیری کیفیت هوای محیطهای بسته صرف کردند، نتایج جدیدی، مانند حیاتی بودن نقش گیاهان در بهبود کیفیت هوای محیط، بدست آمد. ریشهها و برگهای گیاهان عملکردی بالا در جهت پاکسازی اثرات بخارهای سمی از محیطهای آلوده دارند. برگهای گیاهان بهتنهایی میتوانند میزان کمی از گازهای شیمیایی مانند مونواکسید کربن را پاکسازی کنند. براساس طبقه بندی سازمان ناسا، گلها و گیاهانی که میتوانند نقشی کلیدی در پاکسازی هوای محیط داشته باشند عبارتند از: لیلی صلح، پتوس طلایی، پیچک انگلیسی، گل داوودی، ژربرای آفتابگردانی، نخل بامبو، گل آزالیا، گیاه عنکبوتی و گل ماری، که در فارسی به «زبان مادر شوهر» معروف است.
۴. کمک به تسریع دورۀ نقاهت
شاید برای بسیاری از ما، ملاقات بیمار با دستهای گل امری پیشپاافتاده و چهبسا قدیمی باشد! اما بر اساس مطالعات اخیر، گلها بهعنوان مکمل درمانی کمهرینه و بسیار موثر برای بیمارانی که به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند شناخته میشوند. با توجه به مطالعات دانشگاه کانزاس، مشاهدۀ گلوگیاه از سوی بیمار باعث بهبودی سریعتر در شاخصهای فیزیولوژیکی، همچون فشار خون و میزان درد و اضطراب ناشی از عمل جراحی، میشود. همچنین، مراقبت از گیاهان و توجه به گلها طی دورۀ درمان از سوی بیمار روند دورۀ بهبودی را تسریع میکند.
۵. کارکرد بهتر ذهنی
بر اساس برخی مطالعات برروی دانشجویان و افراد شاغل، کار و فرآیند یادگیری در محیطهایی با حضور گیاهان بهینهتر صورت میگیرند. حضور در محیطی با گیاهان و گلهای متنوع باعث افزایش تمرکز، بهرهوری و بهبود کارکرد حافظه افراد میشود. وجود گلهایی با رنگ هایی شاد در محیطهای اداری سبب افزایش ۲۰ درصدی بازدهی کارمندان میشود.