میلیونها سال است که تغییرات فصلی بهعنوان عاملی برای بیماریهای گوناگون شناخته میشوند. در بهار آبوهوا غیرقابلپیشبینی است. در تابستان هوا گرم و در زمستان هوا سرد است، اما بهار میتواند هر چند روز یا هر چند ساعت یکبار بین این دو آبوهوا متغیر باشد.
این نوع آبوهوای متغیر اکثراً نارضایتی افراد را در پی دارد. غالب افراد بزرگسال مدعیاند که تغییرات آبوهوایی روی سلامت آنها تاثیرگذار است، اثراتی مانند سردردهای شدید، درد مفاصل، احساس خستگی و سرماخوردگی.
البته عامل سرماخوردگی ویروسی است، نه آبوهوایی، اما با تغییر رطوبت و دمای محیط اطرافمان، احساس گرفتگی در بینی پدیدار میشود. هرچند بینی درواقع بسته نمیشود، رطوبت و هوای شرجی باعث احساس گرفتگی در آن میشود، درست مثل وقتیکه زیر دوش حمام هستیم و با وارد شدن به محیطی خنکتر احساس گرفتگی در بینیمان رفع میشود.
معمولاً در بهار بیش از فصول تابستان و زمستان مستعد سردرد گرفتن هستیم. اکثر افراد مبتلا به آرتروز یا افراد مبتلا به کمردردهای مزمن در فصول مرطوب یا سرد احساس درد بیشتری میکنند، که این دردها با گرمتر شدن هوا بهبود مییابند.
چه این اثرات آبوهوایی مستقیم باشند چه غیرمستقیم (ازجمله اثرات عمیق تغییرات آبوهوایی روی احوالات انسان، رفتار، رژیم غذایی، فعالیتهای بدنی، تحرک، مشارکت در امور اجتماعی، درد و عوامل دیگر)، عامل آنها ناشناخته است. آبوهوای بیرون تاثیر مستقیمی بر روی احساسات ما دارد، که این تاثیرات بسته به افراد مختلف متفاوت است.
نور خورشید یکی از عوامل مهم در تعیین آبوهواست. گیرندههای نوری، که در چشمهای ما وجود دارند، باعث تنظیم ریتمهای بیولوژیکی و هورمونی بدن میشوند. در پوستمان، با دریافت نور، تولید ویتامین دی آغاز میشود، که این ویتامین تاثیرات بسیار مهمی بر روی سلامت ما دارد. هوای آفتابی همچنین باعث میشود که احساس آرامش بیشتری کنیم. دمای ۲۰ درجه معمولاً بهترین دما برای بدنمان است؛ این دما نه آنقدر گرم است که عرق کنیم و نه آنقدر سرد که لباس اضافی برای گرمتر شدن بپوشیم.
آیا بهار واقعاً باعث بیمار شدن میشود؟
در خیلی از فرهنگها، اصطلاح «باد مریضکنند» وجود دارد، که این باد باعث تغییرات ناگهانی دما و به تبعِ آن ظهور علائم بیماری میشود. در استرالیا، گردوغباری که توسط بادهای شمالی به هوا بلند میشوند باعثِ آزارِ چشمها، بینی و ششها میشود، مخصوصاً برای کسانی که مبتلا به حساسیت هستند.
آبوهوای مرطوب به همراهِ رگبارهای فصلی باعث میشوند گردوغبار و آلودگیها به ذرات ریزتری تبدیل شوند، که این ریزگردها از طریق تنفس آسانتر واردِ ریهها شده و سپس باعثِ بهوجودآمدنِ حملات آسمی میشوند. همچنین، شرایطِ آبوهوایی گرم و مرطوب باعثِ تشدیدِ گردهافشانیِ گیاهان شده، که این موجب ایجاد آلرژی در بعضی افراد میشود.
هجومِ بیماریهای خودایمنی، از جمله ام.اس.، بیشتر در فصل بهار عود میکند. سرطان سینه در بهار و اوایل تابستان بیشتر تشخیص داده شده است و شدت این ارتباطِ علتومعلولی با دور شدن از خط استوا تشدید میشود، زیرا در آن ناحیه تغییراتِ فصلی چشمگیرتر است. افزایش فصلیِ سرطانِ پروستات هم در مردان در فصلِ بهار بیشتر گزارش شده است.