واقعیت‌های مهم در مورد اشک

۰

آخرین باری که از ته دل گریه کردید را به خاطر دارید؟ منظور ما اشک ناشی از خردکردن پیاز نیست. منظور ما همان اشک‌های واقعی و شوری است که بر روی گونه‌هایتان جاری می‌شود. چنان‌چه حضور ذهن کافی و آمادگی لازم جهت پاسخ‌گویی را ندارید، بدانید که طبق تحقیقات انجام‌شده، بیشتر از نیمی از مردم بریتانیا ( ۵۵.۷٪) نیز تمایلی به ابراز عواطف و احساسات درونی خود ندارند. اما به‌طرز تأمل برانگیزی، ۶۰٪  از کسانی که مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته بودند اذعان داشتند که در طی یک ماه اخیر گریه کرده‌اند، که ۱۹٪ از آن‌ها مرد بودند. لازم به ذکر است که اشک‌ها تنها زمانی که احساساتی و یا غمگین می شوید سرازیر نمی‌شوند، بلکه دلایل بسیار زیادی برای سرازیر شدن آن‌ها وجود دارد. درواقع، اشک‌ها  انواع متفاوتی دارند.

اشک‌های پایه یا بازال

این‌ها اشک‌های محافظ هستند که به‌عنوان تغذیه‌کنندۀ چشم عمل می‌کنند و از ورود باکتری‌ها به داخل چشم جلوگیری نیز می‌کنند. این اشک‌ها تنها زمانی جاری می‌شوند که چشم در اثر تماس با  باد، باکتری، گردوغبار یا نفوذ شئ خارجی به درون چشم تحریک شود.

اشک‌های رفلکس یا محرک

این نوع اشک‌ها جهت خارج‌کردن آلودگی‌ها از درون چشم تولید می‌شوند و همچنین از عوامل تحریک‌کنندۀ چشم، همچون دود یا پیاز، که خود منجر به سرازیر شدن اشک ۸۵٪ افراد می‌شود جلوگیری می‌کنند. این نوع اشک‌ها با خمیازه کشیدن، نور ضعیف و همین‌طور خوردن غداهای بسیار تند نیز تحریک می‌شوند.

اشک‌های عاطفی یا احساسی

معروف‌ترین نوع اشک‌ها اشک‌های عاطفی هستند. این نوع اشک‌ها با احساسات تحریک می‌شوند و محرک آن‌ها اغلب فعالیت‌های درون‌مغزی است. برخی از این محرک‌ها عبارتند از عصبانیت، ناراحتی، شادی، درد جسمی و محرومیت. این نوع اشک‌ها دارای انکفالین (نوعی مسکن و آرام‌بخش) هستند، بنابراین درست است که گفته می‌شود گریه شما را آرام می‌کند و احساس خوبی بعد از گریستن خواهید داشت.

منشأ اشک‌های ما کجاست؟

اشک‌ها فیلم اشک را تشکیل می‌دهند (یک لایۀ بسیار نازک و مرطوب که بر روی لایۀ بیرونی چشم می‌نشیند). آن‌ها به‌قدری نازک هستند که شما می‌توانید ۱۴۳ فیلم اشک را در فضای یک میلیمتری بگنجانید. نقش آن‌ها برای سلامت عمومی چشم حیاتی است.

سه مرحله در فیلم اشک‌ها

۱. مرحلۀ اول مخاط چسبناک و نزدیک‌ترین لایه به چشم است. این لایه با نگه داشتن فیلم اشک‌ها بر روی سطوح بیرونی چشم، از نفوذ باکتری‌ها به درون قرنیه محافظت می‌کند. در این مرحله، سطوح مرطوب مورد نیاز مرحلۀ بعد نیز محیا می‌شوند.

۲. مرحلۀ مرطوب و یا آب‌دار از غدد اشکی نشأت می‌گیرد که در قسمت فوقانی پلک‌ها واقع شده‌اند. این غدد با ترشح آب و پروتئین و تولید مولکول‌ها، به هیدراته شدن، آسایش و تغذیۀ قرنیه کمک فراوانی می‌کنند.

۳. لایۀ لیپید (لایه‌ای بسیار نازک و چرب که در بالای سطح مرطوب قرار گرفته و از ترشح غدد درون پلک ایجاد می‌شود، که به غدد میبومین یا غدد چربی نیز معروف است) آخرین لایه‌ای است که وظیفۀ آن جلوگیری از تبخیر رطوبت تولید شده در مرحلۀ تولید رطوبت است. در هربار پلک‌زدن، چربی از سوراخ‌های فوقانی و تحتانی پلک ها پمپاژ می‌شود و پس‌از آن بر روی سطح چشم پاشیده می‌شود. لایۀ لیپید پلک‌ها را روغن‌کاری کرده و از چسبندگی پلک‌ها جلوگیری می‌کند و با ایجاد موانعی بر سر راه کیسه‌های اشک، از جریان بیش‌ازحد اشک‌ها ممانعت می‌کند.

علت نیاز انسان‌ها به اشک چیست؟

  • تغذیۀ قرنیه با اکسیژن، گلوکز، نمک و مواد معدنی لازم
  • ایجاد سطوح صاف اپتیکال برای اشعۀ نوری نفوذکننده به داخل چشم
  • ایجاد لایۀ سیال، جایی که ذرات خارجی معلق شده و سپس از چشم سرازیر می‌شوند
  • فراهم‌کردن آنزیم‌های ضدباکتری، که باکتری‌های مضر را از بین می‌برند

۳.۷۵ میانگین امتیازدهی (۷۶% امتیاز) - ۴ رای
اشتراک گذاری:

درباره نویسنده/مترجم

فهیمه فرازمند

دارای مدرک کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک کارشناسی‌ارشد زبانشناسی از دانشگاه الزهراست و هم‌اکنون، درکنار تدریس زبان انگلیسی، در رشتۀ زبانشناسی در مقطع دکتری در دانشگاه قم به تحصیل می‌پردازد.

پاسخ دهید

× 4 = بیست هشت