هنگامی که والدین در جریان امور درسی فرزندانشان باشند، دانشآموزان عملکرد بهتری در زمینۀ درسی از خود نشان میدهند، چراکه حسی مبنی بر اهمیت کارشان به آنها القا میشود.
هرچند باید دقت داشت که کمککردن به بچهها در امور درسیشان به منزلۀ صرف ساعتهای طولانی در این زمینه نیست. والدین باید به فرزندان خود در یادگیری مهارتها کمک کنند و مسائل دشوار را برایشان توضیح دهند. جالب است که گاهی حتی ممکن است والدین هم چیزهای تازهای در این میان یاد بگیرند.
موارد زیر میتواند شما را در کمککردن به فرزندانتان در امور درسی راهنمایی کند:
۱. معلمِ فرزند خود و اهداف آن معلم را خوب بشناسید: در جریان امور مدرسه باشید، مثلاً در جلسۀ انجمن اولیا و مربیان شرکت کنید تا معلم فرزند خود را ملاقات کنید. از او بپرسید چه اهدافی را برای دانشآموزانش در نظر دارد و شما چقدر میتوانید در تحقق این اهداف موثر باشید.
۲. محیط مناسب و دوستانهای را ایجاد کنید: نور محیطی را که فرزندتان در آن درس میخواند تنظیم کنید و همۀ وسایلی را که حین درسخواندن نیاز دارد – اعم از کاغذ، مداد، پاککن و خطکش – برایش محیا کنید.
۳. برنامهریزی کنید: برخی بچهها بعدازظهرها، پس از عصرانه یا بازی، گیرایی بهتری را در درس از خود نشان میدهند. این زمان میتواند برای افراد متفاوت باشد، مثلاً حتی ممکن است بعضیها بعد از شام بهتر درس بخوانند.
۴. به فرزندان خود در برنامهریزی کمک کنید: زمانی که حجم درسها زیاد و گاهی سنگینتر از سایر اوقات است، فرزند خود را تشویق کنید که با برنامۀ مناسبی آن را به چند بخش تقسیم کند، مثلاً قسمتی از آن را به شب موکول کند و هر یک ساعت یک ربع استراحت کند.
۵. تفریحها را محدودتر کنید: تلوزیون، موسیقی و موبایل را کنار بگذارید (البته گاهی تماس با یکی از همکلاسیها میتواند در پیش بردن تکالیف موثر هم باشد).
۶. بچهها خودشان باید تکالیفشان را انجام دهند: اگر خودشان فکر نکنند و کارهای خود را انجام ندهند، هیچوقت درس مربوطه را فرا نمیگیرند. والدین تنها باید آنها را در این راه راهنمایی کنند.
۷. مشوق و ناظر باشید: در مورد تکالیف، تستها و امتحانهایشان از آنها سوال بپرسید. درعینحال، به سوالهای آنها هم پاسخگو باشید.
۸. برای فرزند خود الگو باشید: اغلب بچهها والدین خود را الگوی خود قرار میدهند. اگر ببینند که شما هم اهل مطالعه هستید، بیشتر به درسخواندن علاقهمند میشوند.
۹. تلاش و کار فرزندان خود را ارج نهید: در حضور دیگران از درس و مدرسۀ آنها تعریف کنید و گاهی با کارتپستال یا کادوهای کوچک نشان دهید که متوجه پیشرفتشان هستید.
۱۰. اگر همچنان فرزند شما در انجام تکالیفش دچار مشکل است، کمک بگیرید: با معلم فرزندتان در این مورد مشورت کنید. گاهی ممکن است بچهها در دیدن تخته دچار مشکل باشند و نیاز به عینک داشته باشند، یا گاهی ممکن است موارد مختلف دیگری در این مشکل دخیل باشند، که باید به آنها توجه کرد.