ورزشهای جسمانی نهتنها برای سلامت جسم مفید است بلکه به فعّال ماندن هر چه بیشتر مغز نیز کمک میکند. مغز شما متفاوت از سایر ماهیچههای بدنتان عمل نمیکند. شما باشگاه میروید تا سلولهای ماهیچهای خود را بهبود ببخشید، درست همانطور که از یک برنامه آمادهسازی مغزی استفاده میکنید تا ارتباطهای درون ذهنتان را ارتقاء دهید. شما میتوانید عملکرد مغز خود را با رفتن به باشگاه و انجام ورزشهای جسمانی افزایش دهید. این ورزشها، بهخصوص ورزش ایروبیک، روی عملکرد مغز تأثیرات مثبت بسیاری دارد. طبق مطالعات انجامشده در دانشگاه جورجیا، انجام ورزشهای سبک حتی به مدت ۲۰ دقیقه میتواند عملکرد حافظه و همچنین پردازش اطلاعات را تسهیل نماید. ورزش از جنبههای گوناگون بر عملکرد مغز تأثیر میگذارد.از یکسو با افزایش ضربان قلب، اکسیژن بیشتری به مغز منتقل میکند و از سوی دیگر منجر به آزادسازی مقدار زیادی هورمون در بدن میشود. این دو فعالیت در فراهم کردن محیطی مناسب جهت رشد سلولهای مغزی مشارکت میکنند.
تحقیقات انجامشده در UCLA نشان میدهد که ورزشی که عوامل رشد را در مغز افزایش میدهد رشد نورونهای عصبی در مغز را نیز آسانتر میکند. از دیدگاه رفتارگرایانه، تأثیرات ضدافسردگی ناشی از دویدن با سرعتبالا با کاهش هورمونهای استرسزا همراه است. مطالعات انجامشده در استکهلم نیز نشان میدهد که تأثیر ضدافسردگی حاصل از دویدن همچنین منجر به رشد سلولهای بیشتر هیپوکامپوس (بخشی از مغز که مسئول یادگیری و حافظه است) میشود.در ادامه نکاتی جهت انتخاب ورزشهای جسمانی صحیح آمده است:
- عموم هر آنچه برای عملکرد قلب مفید است برای عملکرد مغز نیز مفید است.
- ورزش ایروبیک برای بدن و مغز بسیار مفید است و نهتنها عملکرد مغز را بهبود میبخشد بلکه برای سلولهای آسیبدیده مغزی شما بهعنوان جعبۀ کمکهای اولیه عمل میکند.
- انجام ورزش صبحگاهی، قبل از رفتن به محل کار، نهتنها فعالیت مغز و آمادگی شما برای ادامۀ فعالیتهای ذهنی روزانهتان را افزایش میدهد بلکه، با واکنش نشان دادن به شرایط جدید، به ذهن سپاری اطلاعات نو را نیز افزایش میدهد.
- چنانچه ازلحاظ ذهنی احساس خستگی میکنید، تلاش کنید تا با انجام چند حرکت پروانهای (Jumping Jacks) مغز خود را دوباره راهاندازی و فعّال کنید.