آسیبهای عروقی، خصوصاً آسیبهای وارد آمده به علت سکته، میتوانند اثرات مخربی بر روی کیفیت زندگی یک فرد داشته و آنها را در معرض شدید خطر مرگ قرار دهند. درست مانند سایر بیماریهای حاد، خطر سکته میتواند با تغییرات کوچکی در رژیم غذایی، میزان فعالیت فیزیکی، سیگار نکشیدن و کنترل فشار و قند خون مهار شود. درواقع، محققان دریافتهاند که توجه به روش زندگی روزمره میتواند خطر سکته یا مرگ نابهنگام را بهطور چشمگیری کاهش دهد.
گروهی از محققین در دانشگاه ورمونت نتایج تحقیقات خود دربارۀ سبک زندگی و خطر سکته را در ژورنال انجمن قلب آمریکا به چاپ رساندهاند. دانشمندان خطر سکته را بهوسیلۀ ۷ برگ خرید داشتن فعالیت جسمی، کنترل کلسترول، رژیم غذایی سالم، کنترل فشارخون، سیگار نکشیدن، کنترل قند خون و داشتن وزن متناسب مورد ارزیابی قرار داده و دریافتند که ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی میتواند بهطور چشمگیری خطر سکته را کاهش دهد.
دانشمندان نشان دادند که کاهش فشارخون اصلیترین عامل در کاهش خطر سکته است.
رهبر گروه، دکتر مری کوشمن، متذکر شد: «ما از ابزار ارزیابی برای پی بردن به خطر سکته استفاده کرده و دریافتیم که تفاوتهای کوچک در وضعیت سلامتی با کاهشهای چشمگیر درخطر سکته مرتبط بودند.» برای انجام این تحقیق، این گروه اطلاعات ۲۲۹۱۴ آمریکایی سیاهپوست و سفیدپوست ۴۵ سال و بیشتر را که در یک مطالعۀ سرتاسری بر اساس جمعیت، به نام دلایل تغییرات جغرافیایی و نژادی در سکته، شرکت کرده بودند را مورد بازبینی قرارداد.
به هر شرکتکننده بر اساس سیستم ارزیابی ۷ عامل زندگی امتیاز دادهشده و در این سه گروه دستهبندی شدند: صفرتا چهار امتیاز برای وضعیت نامساعد، پنجتا نه برای وضعیت متعادل و ده تا چهارده برای سلامت قلب و عروق بهطور بهینه. بر اساس این نتایج، محققین دریافتند که هر یک امتیاز بیشتر برابر با ۸ درصد خطر کمتر سکته بود. بهعلاوه، افراد با حداکثر امتیاز ۴۸ درصد کمتر در معرض خطر سکته بوده و افراد با وضعیت متعادل ۲۷ درصد کمتر در معرض خطر سکته قرار داشتند.
در طی دورۀ پنجسالۀ تحقیق، ۴۳۲ نفر از شرکتکنندگان یک سکته را تجربه کردند. درحالیکه هر ۷ عامل سبک زندگی به خطر سکته مرتبط بودند، این گروه پی برد که داشتن فشارخون ایدئال مهمترین شاخص است. دکتر کوشمن اضافه کرد: «در مقایسه با افرادی که وضعیت فشارخون نامساعدی داشتند، افراد با وضعیت ایدئال ۶۰ درصد کمتر در معرض خطر سکته در آینده بودند.» سکته چهارمین عامل کشندۀ سالیانه در آمریکاست که تقریباً ۸۰۰۰۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار میدهد. تغییرات کوچک در ۷ عامل سبک زندگی شناساییشده میتواند بهطور چشمگیری خطر ابتلا به سکته را امروز و در آینده در شما کاهش دهد.